Tips från mäklaren: Solskydd

Som mäklare får man se och besöka väldigt många olika bostäder och hus. Inredningen kan skilja sig väldigt mycket från hus till hus. Jag vill här tipsa om lite olika lösningar vad gäller solskydd. En del har tänkt till ordentligt för att på bästa sätt ordna med persienner, markiser och gardiner så att ljusinsläppet blir optimalt samtidigt som det skyddar möblerna och trivseln inne i huset. Andra har å andra sidan inte tänkt till alls och går miste om de fördelar en väl genomtänkt solskyddsstrategi har.

Solskyddsförbundet lämnar via sin hemsida solskydd.eu ett flertal bra tips och förklaringar på vad man bör tänka på när man ska se över sitt solskydd.

Fönstermarkiser är ett bra solskydd när man vill stänga ute solen och reducera värmen. Man skyddar även inredningen från att blekas. När det gäller markiser kan man ju också välja sådana så att det passar formen, färgen och utseendet på huset.

Lamellgardiner, som också kallas för vertikalgardiner, sitter invändigt i huset jämfört med markiserna som sitter utvändigt. Med dem kan man styra hur ljuset ska strila in i rummet. Lamellgardiner kan också vara en riktigt trevlig inredningsdetalj som förhöjer intrycket av rummet och känslan när man befinner sig där. Lamellerna kan vinklas så att de passar det ljusinsläpp man vill ha för stunden.

Ett av de vanligaste solskydden är persienner där man kan reglera både insyn och ljusinsläpp. Idag finns det persienner som även är designmässigt utformade och förhöjer inredningen. Och tekniken har ju kommit väldigt långt, nu kan man till och med låta persiennerna styras av solautomatik. där tekniken anpassar persiennernas vinklar beroende på hur mycket sol det är.

Förutom vanliga rullgardiner är plisségardiner mycket populära nu, dessutom vackra att se på. De är värmeisolerande och kan skydda dig mot sol, värme, insyn och blekning. Alla dessa solskydd kan man få med elektrisk manövrering.

Hur ska man då tänka när man väljer solskydd? Ja, först handlar det ju om vilken funktion man vill ha, vad är behovet? Det blir ju ganska naturligt om det är markiser som sitter på utsidan av huset eller invändiga rullgardiner som ska vara alternativet om man bara är ute efter mörkläggning. När man väl bestämt sig för vilken typ av solskydd man vill ha kan man se på dess tekniska fördelar. Vad är enklast att använda och hur kommer man åt funktionen? Ska det vara manuell elle elektrisk manövrering. Men också viktigt att titta på är designen, färg och form så att det passar med övriga inredningen i huset. Där kan även solskyddstekniker och inredare hjälpa till med den bästa lösningen. För att läsa mer om olika solskydd kan man gå till Solskyddsförbundets hemsida.