Takläggare med flyt i Jönköping

En takläggare är en yrkesman som är specialiserad på takkonstruktioner. Takläggare ser till så att hela takomläggningsprocessen fullföljs och de jobbar både tak i vanliga bostäder men likväl många andra anläggningar. Man arbetar med nya installationer, samt renoveringar och andra typer av takreparationsprojekt. Som det låter på titeln så bör inte en takläggare vara höjdrädd, då de vanligtvis behöver klättra upp på hustaken de ska arbeta med. Andra bra egenskaper en takläggare bör ha är rimliga snickerifärdigheter samt en bra balans.

En takläggare arbetar och kommer i kontakt med många olika typer av material t.ex. metall, gummi, polymer, asbest och kakel. Alla dessa har många olika användningsområden inom både de vanliga hushållen men även industrisektorerna. De vanligaste typerna av tak som man lägger är i plåt, betong, tegel, shingel eller i papp. Papptak är det billigaste alternativet och har på senare tid blivit det mest populära. En takläggare inhyrd av en firma kostar ungefär mellan 450 och 650 kr i timman för sitt arbete. Tiden det tar för en takläggning beror främst på ytan som ska behandlas men även vilket typ av tak det är. Normalt sätt så tar det från en halvtimme till två-tre timmar per kvadratmeter tak.

Att hyra in en takläggare i Jönköping som har bra flyt i sitt arbete att göra en takläggning är nästan i alla fall lönsamt i längden. Ett takbyte görs i regel endast en gång och man bör därför göra detta på bästa möjliga sätt utan att snåla på materialet. Människor som snålat med att hyra in takläggare har vittnat om högre kostnader i längden och det är därför en effektiv investering. Många väljer att renovera taket innan man ska sälja sitt hus, vilket brukar vara en lönsam investering.

Utbilda dig i Jönköping

För att bli takläggare är det vanligaste sättet att gå de gymnasielinjer som är förberedande. De flesta byggprogrammen ger en bra merit för att sedan kunna söka in på en takläggningsfirma. Har man redan gått gymnasiet och valde att läsa något annat så har man fortfarande möjlighet att bli takmontör som det också heter. I Sverige finns det flertalet vuxenutbildningar som man kan läsa på för att bli takläggare under ett år. Många av dessa vuxenutbildningar har dessutom nära kontakt med yrkeslivet och på så vis prova på det praktiskt ute på fältet i en allt högre grad. I samband med utbildningen så får man ofta även kunskap om brandventilation, gasolbrännare, takfönster, papp, plåt, takbrunnar samt isolering som är meriterande att ha. Takläggare jobbar även med att montera tätskikt och isolering.

Ingångslön som takäggare

Takläggaryrket kan vara ett fysiskt ansträngande arbete men på senare tid har arbetet underlättats då det kommit fler och fler färdiga takenheter som ska installeras. Det är i övrigt ett typiskt utomhusjobb och man arbetar nästan alltid i mindre grupper. En fullärd takläggare i Jönköping har en lön som snittar ungefär 25,000 kr i månaden men det tar ungefär tre år eller 4 800 timmar korrekt räknat, innan man blir fullbetald takläggare. Efter att man läst takmontörsutbildningen inleds färdigutbildningstiden på ett företag, förutsatt att man fått en lärlingsplats. När man genomfört denna på dessa tre år är man berättigad till sitt yrkesbevis och sin utbildningsbok utfärdad av Byggnadsindustrins yrkesnämnd.

Ska jag verkligen göra ett takbyte?

Takläggare är med andra ord inte överbetalda på något sätt utan det är ett arbete som tar tid om som i slutändan även höjer värdet på huset. Som mäklare i Jönköping kan jag absolut rekommendera att ni gör ett takbyte om ni har möjlighet. Det kostar såklart en del men när ni ändå gör det rekommenderar jag er att samtidigt be dom tilläggsisolera huset. När jag eller någon annan mäklare kommer för att samla in energikostnader kommer man kunna se stora förbättringar efter att man har ett nytt tak jämfört med ett gammalt. Lycka till med renoveringen och den kommande höjda värderingen på huset.