Information gällande vinterdäck & dubbdäck

Det finns lagar och regler för när vinterdäck i form av dubbdäck ska sitta på bilen. Det finns även regler för vilken märkning däcken skall ha och när och var du kan använda dubbdäck. Det som är allra viktigast är att du har bra däck som är anpassade efter aktuellt väglag och väder.

Dubbdäck är vinterdäck som är försedda med dubbar och har ett grövre mönster. Dubbarna består av små metallpiggar som sticker ut en liten bit från däckets slityta. Anledningen till att man har dubbar på vinterdäck är att det ger däcket bättre grepp när det är blixthalka. Nackdelen med dubbar är att de sliter mycket på vägbeläggningen om det inte finns någon is eller snö på vägen. En annan nackdel är att dubbar inte ger någon effekt alls vid vattenplaning (exempelvis efter vägsaltning).

Varför dubbdäck?

Om du funderar på att köpa vinterdäck i form av dubbdäck under vintertid så gör du helt rätt. Frågorna är många och fördelarna likaså. Den största fördelen är att man får bättre väggrepp på is vilket kan rädda liv i trafiken. På is har dubbade vinterdäck generellt sätt ett stort övertag jämförelsevis med andra dubbfria vinterdäck. Enligt forskning, fakta och statistik har dubbdäcken prestandavärden som är 15–30% än nordiska dubbfria vinterdäck. Detta gäller när däcken är fabriksnya. När däcken har slitits efter ett tag, som inte går att undvika, blir skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck mindre. Trots detta så ger slitna dubbdäck fortfarande bättre prestanda på isigt vägunderlag.

På snöigt vägunderlag är dubbdäck i likvärdiga som dubbfria vinterdäck. Vissa dubbfria vinterdäck har bättre grepp på snö. Denna skillnaden är tydligare om det är billigare varianter av dubbade vinterdäck. När däcken slits är också dubbfria vinterdäck något bättre på snö än dubbade vinterdäck.

Lagstiftning om dubbdäck

I Sveriges regleras användning av däck, vinterdäck och dubbdäck genom Transportstyrelsens föreskrift TSFS 2009:19. Vägslitaget från dubbade vinterdäck har jämfört med vintern 2012/2013 minskat med ca. 25%. De förändringar som införts av däckregelverket är anledningen till dessa siffror. Men även tack vare utvecklingen av vinterdäck har vägarna slitits mindre. Grunden för en säker resa på vintern, enligt Trafikverket, handlar om bra vinterdäck, rätt hastighet och ett körsätt anpassat efter vägunderlag.

Antisladdsystemet som de flesta bilar är utrustade med minskar risken för sladdolyckor på is och snö. Har man en bil utrustad med antisladdsystem och dubbfria däck anpassade för nordiska förhållanden med mönsterdjup på 4–5 mm. Är förutsättningarna goda för att hantera olika vägunderlag på vintern.

Att tänka på

När man ska köpa dubbdäck finns det mycket att tänka på. Framförallt vill man välja högkvalitativa dubbade vinterdäck. Det som styr val av däck är ens behov och ekonomi. Därför rekommenderas det att man söker på olika märken och dubbdäck för att hitta den bästa modellen. Glöm heller inte att välja rätt däck för din bil. Är du osäker på val av däck kan du alltid kontakta däckföretag. Kontrollera att företaget är seriöst och har erfarenhet, så att du får bästa expertis. Det är också viktigt att kontrollera så att däcken är anpassade efter nordiskt vägunderlag.