Gräsklippare till din trädgård

En gräsklippare hjälper dig att underhålla en storgräsmatta med effektivitet. Det finns idag många olika varianter av gräsklippare på marknaden. Det finns många väletablerade märken så som STIHL, Klippo, Husqvarna och Stiga. På grund av det stora utbudet av gräsklippare så finns det en maskin som passar alla olika typer av trädgårdar. Dagens gräsklippare drivs av olika drivmedel. Diesel eller bensin är de allra vanligaste bränslen för en gräsklippare. Det finns även eldrivna klippare som drivs på el. Har du en mindre gräsyta som måste underhållas så är en eldriven maskin det bästa alternativet. Ett annat alternativ är en handgräsklippare som inte drivs med något bränsle eller motor. Denna gräsklippare drivs av mänsklig kraft. Bladen roterar på klipparen när man med fysisk kraft puttar på handgräsklipparen. De allra vanligaste typerna av gräsklippare som finns på marknaden är handgräsklippare, batteri-, el- och bensindrivna klippare.

I dagsläget brukar man säga att den bensindrivna varianten är den allra vanligaste modellen. De senaste åren har även robotgräsklippare börjat att bli alltmer populära i svenska trädgårdar. Den största anledningen till den bensindrivna klipparens popularitet är att den är billig och enkel att hantera. En robotgräsklippare kostar minst 3000-4000kr mer i pris.

Rätt maskin för din gräsmatta

Att köpa rätt trädgårdsmaskin är mycket viktigt. Anledningen är att man inte vill välja en alltför kraftfull eller för svag maskin. En starkare maskin behövs för större trädgårdar och en svagare maskin används på små gräsytor. En gräsklippare som drivs på el är betydligt mer miljövänlig än sina bensindrivna syskon. En elektrisk klippare släpper inte ut några avgaser. Nackdelen är att man måste ha en lång sladd som är kopplad mellan maskin och eluttag. Därför är det viktigt att hela tiden hålla koll på sladden så att man inte förstår den. En elektrisk klippare lämpar sig bäst för mindre gräsytor där det är enkelt att hålla koll på sladden.

Har man en mycket stor gräsmatta så är åkgräsklipparen ett perfekt alternativ. På senare år har åkgräsklipparen blivit billigare och blir vanligare för privatpersoner. Dessa gräsklippare brukar oftast synas vid fotbollsplaner och kommunala platser så som parker.

Köpa gräsklippare

Att köpa gräsklippare blir lite vad man gör det till. Det är väldigt enkelt att köpa en via nätet då det finns mängder av webbshoppar. Fördelen är att du enkelt kan gräsklipparen levererad till din adress. Dessutom kan du välja bland hundratals olika varianter och jämföra dom på ett enkelt sätt. Du har även möjligheten att läsa recensioner om de olika maskinerna. Detta kan vara till stor fördel när du väl ska välja en maskin. Dessutom är de oftast billigare att köpa en gräsklippare via nätet. Den enda nackdelen är att du inte kan på om hjälp på plats som du kan göra om du besöker en butik.

Innan du köper din nya trädgårdsmaskin så är det viktigt att mäta gräsmattan. Du vill inte riskera att köpa en för stark eller svag maskin.

Service av gräsklippare

Att lämna in sin skog- eller trädgårdsmaskin på service är ett måste. Detta görs med jämna mellanrum för att åtgärda och förebygga eventuella problem. Lämnar du in din maskin på service så kommer du att ha den i många år framöver. Inte nog med det, du minimerar risken för olyckor. Man brukar säga att det är bra att lämna in sin trädgårdsmaskin 1–2 gånger per år, beroende på hur mycket maskinen använts.

En grästrimmer är ett perfekt komplement till din gräsklippare. Du kan läsa mer om grästrimmers på Gårdsman.